HTML

Amerikás magyar

USA kultúra, politika, művészet, történelem - itthonról. amerikasmagyar [kukac] gmail [pont] com

Címkék

9/11 (1) Al Franken (1) Apple (1) archívum (1) bacon (1) Bandholtz (1) Barack Obama (2) Bell (1) bicikli (1) Bill Clinton (2) Bloomberg (1) bor (1) Boston (4) Boston Public Library (1) brown (1) Capote (1) Castro (1) Citi Bike (1) Clinton (2) Clinton Foundation (1) Colleen Bell (1) columbia (1) coming out (1) cornell (1) Csou En-Laj (1) dartmouth (1) Dél (2) demokraták (1) Demokrata Pár (1) Deresiewicz (1) diplomácia (2) diplomata (1) drog (1) egyetem (1) egyház (1) Eleanor Roosevelt (1) elnök (1) Elon College (1) Elon Univserity (1) Erős rengés (1) Everett Dirksen (1) felsőoktatás (2) Fidel Castro (1) Flannery OConnor (1) Franzen (2) Freedom (1) Grammy (1) harvard (1) Henry Kissinger (1) Hillary Clinton (5) hipszter (1) homoszexualitás (2) House of Cards (1) hóvihar (1) hús (1) időkapszula (1) ikertornyok (1) ivy league (1) Javítások (1) Jeb Bush (1) JFK (1) Jimmy Carter (1) Jonathan Capehart (1) Jonathan Franzen (4) jó film (1) karnevál (1) katolikus (1) Kennedy (1) Kentucky (1) Kevin Spacey (1) Kína (2) Kindred (1) Kissinger (2) Könyv (1) könyv (1) könyvhét (1) konzervatívok (1) Kounalakis (2) Kuba (1) külügyminiszter (1) Laura Bush (1) London (1) Los Angeles (1) Magyarics Tamás (2) Mardi Gras (1) Massachusetts (1) McCain (1) melegek (3) melegházasság (2) mém (1) Michelle Obama (1) nagykövet (2) nagykövetség (2) Newsweek (1) New Orleans (1) New York (2) Nyugat-Virginia (1) Obama (3) OConnor (1) Octavia Butler (1) Oprah (1) penn (1) pénzügy (1) Philip Roth (1) Politico (1) princeton (1) rabszolgaság (1) rakétaválság (1) republikánusok (1) Republikánus Párt (1) Roosevelt (1) Spotlight (1) Strong Motion (1) Szabadság (1) Szabadság tér (1) szobor (1) The Boston Globe (1) The Corrections (1) The Discomfort Zone (1) The Kraus Project (1) The New Republic (1) The New York Times (2) The Twenty-Seventh City (1) Tim Cook (1) tömegközlekedés (1) törvényalkotás (1) Truman Capote (1) Új-Mexikó (1) újságírás (1) ukrajna (1) Ukrajna (1) ukrán diaszpóra (1) utazás (1) választások (1) vallás (1) Vocativ (1) Wall Street (1) Wall Street Journal (1) World Trade Center (1) wtc (1) X/Zen (1) yale (1) Címkefelhő

Sokat borozó magyarokkal találkozott a The New York Times tudósítója

2014.03.23. 21:50 amerikás.magyar.

A The New York Times 1872. október 19-i számában terjedelmes riportot közölt a magyar borokról, a hazai borfogyasztás kultúrájáról és borexport helyzetéről. A lap tudósítója hazánkat a szőlőtőkék földjének nevezte, tapasztalatai szerint pedig Magyarországon a bor olyan gyakran fogyasztott ital volt közel másfél évszázada, mint a tengerentúlon a tea. 

Stacked Wine Barrels, Napa Valley, California.jpg

 

A lap C.H.B. monogramú szerzője közel 150 évvel ezelőtt ámulattal írt arról, hogy mennyire sok szőlőtőkét látott hazánkban: a szerző beszámolója szerint még az Alföld is tele volt szőlőtőkével, igaz, az ezekről szüretelt szőlőből eléggé rossz minőségű, savas bort csináltak a helyiek. A dombosabb vidékeken azonban jó minőségű szőlőkből kiváló borokat készítettek a szélsőséges, hol nagyom forró, máskor pedig fagyos időjárás ellenére. Az újságíró szerint a magyarok sokszor ittak bort: a módosabb parasztok és a náluk magasabb rangúak naponta 2-3 étkezéshez fogyasztottak bort, nem számítva az alkalmi borozásokat. Ennek ellenére a szerző nem nagyon találkozott részegeskedéssel, amelyet azzal magyaráz, hogy a magyar borok könnyűek és bőséges fogyasztásuk elveszi az emberek kedvét a nagy italozásoktól. A szerző szerint egyébként a jó borok is olcsók voltak Magyarországon annak ellenére, hogy a bor elkészítése sok munkát és figyelmet igényel.

nyt_wines.jpg

Részlet a cikkből

A cikk a magyar borexport kérdését is alaposan körüljárja: a lap tudósítója 1851-ben már járt hazánkban, akkor azt gondolta, hogy az ország első számú exportcikkévé válhat a bor, azonban közel két évtizeddel később azt tapasztalta, hogy kétes személyek kezébe került a borkereskedelem irányítása, a külföldiek pedig elvesztették bizalmukat a magyar borokban.  A szerző szerint sokszor kiszámíthatatlan volt a borok minősége: ami az egyik évben kiváló volt, az a rákövetkező esztendőben egyenesen pocsék; sok gazda egész egyszerűen nem tudta felbecsülni bora minőségét így kiválónak tartotta azt, mások pedig nem rendelkeztek megfelelő technikával ahhoz, hogy magas minőségű borokat állítsanak elő vagy nem tárolták megfelelően a kész terméket. Az óvatlan tárolás miatt sokszor megsavanyodtak a borok a szállítás során és az is előfordult, hogy nem létező és összeöntött borokat sóztak rá külföldi kereskedőkre. A tudósító szerint az efféle gondatlan hozzáállás és a tisztességtelenség eléggé megrongálta a magyar bor külföldi reputációját, így az 1872-ben nem volt olyan különleges helyzetben az európai piacon, mint amilyet megérdemelt volna. Pedig a szerző rámutat, hogy a magyar bor exportjának az is kedvezett, hogy ezen a téren nem számított versenytársnak sem Oroszország, sem pedig Amerika, nem úgy, mint például a búza esetében, ahol kifejezetten nagy volt akkor a versengés. Látott azonban pozitív fejleményt a bor exportjával kapcsolatban C.H.B.: beszámolója szerint a Kolozsváron nem sokkal korábban megalapított Bor Társaság igyekszik majd figyelni a borok minőségére, továbbá szintén pozitívumnak tekintette a szerző, hogy sokan újítottak és például rizling és muskotály fajtájú szőlőt kezdtek telepíteni, amelyekből kiváló borok készülhetnek. A tudósító később optimizmusának ad hangot cikkében a magyar bor jövőjével kapcsolatban annak ellenére, hogy írása szerint az 1872-es esztendő alacsony profitot fog hozni a hazai gazdáknak az esőzések következtében.

A The New York Times archívumában az 1851 és 1922 közötti, továbbá az 1987 utáni cikkek szabadon hozzáférhetőek bárki által, igaz, havonta maximum tízet lehet ingyen megnézni, e felett fizetőssé válik a szolgáltatás. Az 1922 és 1987 közötti cikkek szintén elérhetőek, azonban esetükben minden cikkért fizetni kell, darabonként 3,95 dollárt.

A képek forrása: nytimes.com és pulsarecard.com.

2 komment

Címkék: archívum bor The New York Times

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikasmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr455875843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pistola 2014.03.24. 14:46:59

Áá, ez nagyon jó volt! Köszi! Elolvastam angolul is, egészen könnyen érthető.
Érdekes, hogy egyáltalán nem esik szó a dunántúli területekről.

trollsalab 2014.06.16. 22:18:32

Itt egy videó arról, hogy mit gondolnak a mai amerikaiak a magyar pálinkáról 2 percnél. Hozzátenném, hogy az egyik legmárkásabb páleszt kóstolták.

www.youtube.com/watch?v=Yp2oBnhtoL8
süti beállítások módosítása