HTML

Amerikás magyar

USA kultúra, politika, művészet, történelem - itthonról. amerikasmagyar [kukac] gmail [pont] com

Címkék

9/11 (1) Al Franken (1) Apple (1) archívum (1) bacon (1) Bandholtz (1) Barack Obama (2) Bell (1) bicikli (1) Bill Clinton (2) Bloomberg (1) bor (1) Boston (4) Boston Public Library (1) brown (1) Capote (1) Castro (1) Citi Bike (1) Clinton (2) Clinton Foundation (1) Colleen Bell (1) columbia (1) coming out (1) cornell (1) Csou En-Laj (1) dartmouth (1) Dél (2) demokraták (1) Demokrata Pár (1) Deresiewicz (1) diplomácia (2) diplomata (1) drog (1) egyetem (1) egyház (1) Eleanor Roosevelt (1) elnök (1) Elon College (1) Elon Univserity (1) Erős rengés (1) Everett Dirksen (1) felsőoktatás (2) Fidel Castro (1) Flannery OConnor (1) Franzen (2) Freedom (1) Grammy (1) harvard (1) Henry Kissinger (1) Hillary Clinton (5) hipszter (1) homoszexualitás (2) House of Cards (1) hóvihar (1) hús (1) időkapszula (1) ikertornyok (1) ivy league (1) Javítások (1) Jeb Bush (1) JFK (1) Jimmy Carter (1) Jonathan Capehart (1) Jonathan Franzen (4) jó film (1) karnevál (1) katolikus (1) Kennedy (1) Kentucky (1) Kevin Spacey (1) Kína (2) Kindred (1) Kissinger (2) Könyv (1) könyv (1) könyvhét (1) konzervatívok (1) Kounalakis (2) Kuba (1) külügyminiszter (1) Laura Bush (1) London (1) Los Angeles (1) Magyarics Tamás (2) Mardi Gras (1) Massachusetts (1) McCain (1) melegek (3) melegházasság (2) mém (1) Michelle Obama (1) nagykövet (2) nagykövetség (2) Newsweek (1) New Orleans (1) New York (2) Nyugat-Virginia (1) Obama (3) OConnor (1) Octavia Butler (1) Oprah (1) penn (1) pénzügy (1) Philip Roth (1) Politico (1) princeton (1) rabszolgaság (1) rakétaválság (1) republikánusok (1) Republikánus Párt (1) Roosevelt (1) Spotlight (1) Strong Motion (1) Szabadság (1) Szabadság tér (1) szobor (1) The Boston Globe (1) The Corrections (1) The Discomfort Zone (1) The Kraus Project (1) The New Republic (1) The New York Times (2) The Twenty-Seventh City (1) Tim Cook (1) tömegközlekedés (1) törvényalkotás (1) Truman Capote (1) Új-Mexikó (1) újságírás (1) Ukrajna (1) ukrajna (1) ukrán diaszpóra (1) utazás (1) választások (1) vallás (1) Vocativ (1) Wall Street (1) Wall Street Journal (1) World Trade Center (1) wtc (1) X/Zen (1) yale (1) Címkefelhő

Ukrajna forrong, az ukrán diaszpóra drukkol

2014.02.19. 23:31 amerikás.magyar.

Az elmúlt napokban méginkább eldurvult ukrán helyzet kapcsán az amerikai ukránok szimpátiatüntetésekkel, pénzadományokkal és amerikai kormányzati szankciók szorgalmazásával támogatják az oroszellenes felkelőket. A közel egymilliós diaszpóra nem meglepő módon egyöntetűen kiáll az EU-párti tüntetők mellett és Ukrajnát az európai közösség tagjaként szeretné látni.

 ukraine.jpg

Austin, Boston, Chicago, Pittsburgh – négy amerikai nagyváros a sok közül, ahol az ukrán közösség a napokban az utcára vonult, ezzel fejezve ki támogatásukat a kijevi tüntetőkkel. Számos, magát ukránnak valló amerikai állampolgár pedig felháborodását és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az USA nem tesz érdemi lépéseket az üggyel kapcsolatban (mellesleg ugyan ez vonatkozik az EU-ra is). Haraguk érthető: noha több kormányzati tisztviselő, köztük Obama elnök is felszólalt az üggyel kapcsolatban, szankciók kilátásba helyezésén felül más lépést nem tett Amerika. (Felteszem az USA törekszik minél később közbelépni, hogy az Oroszországgal fennálló – látszólag – jó viszonyát minél tovább fenn tudja tartani. UPDATE: szerda esti nyilatkozatában Obama már kissé keményebben fogalmazott a helyzettel kapcsolatban és Oroszország, sőt Putyin szerepét firtatja a helyzettel kapcsolatban.)

Az amerikai ukránok szimpátiáját az otthoniakkal szemben a szabadság eszméjének támogatása mellett az is magyarázza, hogy az ország történetében nem ez az első felkelés; számos idősebb emigráns saját emlékekkel is rendelkezik korábbi forradalmakról, saját bőrükön tapasztalták, milyen az elnyomás elleni küzdelem. A Boston Globe például egy olyan asszonyt szólaltat meg, akinek gyakorlatilag az összes férfi családtagja harcolt valamilyen módon Ukrajna függetlenségéért. A kérdésre, miszerint ha tehetné ő is az utcára vonulna-e, a 85 éves asszony stílusosan csak annyit válaszol, hogy egyenesen a barikádokon állna.  

Az amerikai ukránok száma a népszámlálási adatok szerint kevesebb, mint egymillió, így az ukrán diaszpóra kisebb, mint például a magyar. (Természetesen az efféle népszámlálási adatok pontosságát sokan megkérdőjelezik: a nemzeti kisebbségek szeretik azt gondolni magukról, hogy többen vannak, mint ahányan egy hivatalos népszámláláson az etnikumhoz tartozónak vallják magukat.) Az ukránok négy nagyobb hullámban érkeztek az USA-ba: az első nagyobb hullám során az akkor magukat még jellemzően ruszinnak vallók 1880 és az első világháború között érkeztek, őket egy nagyobb löket az osztrák birodalom széteséskor követte. A harmadik hullám során nem sok, de jellemzően magasan képzett ukrán emigráns menekült az USA-ba a szovjet elnyomás elől a második világháború után, míg a negyedik nagyobb kivándorlás a Szovjetunió széthullása után, a 90-es évek elején következett be. Oroszország után egyébként Kanadában és az Egyesült Államokban él a legtöbb ukrán származású. 

Ui.: Ha esetleg valamelyik olvasóban felmerül, hogy régen angol órán azt sulykolták, hogy Ukrajna angol neve tartalmaz egy határozott névelőt, akkor gyorsan tegyük tisztába a dolgokat: az ukránok a Szovjetunió szétesése óta kifejezetten csúnyán néznek arra, aki "the Ukraine"-nek nevezi országukat. A szó jelentése egyébként határvidék, így a szovjet birodalom részeként indokoltnak tekinthették a határozott névelő használatát, ha erre a területre utaltak. Az ország (formálisan) függetlenné válása óta azonban degradálónak hat a megnevezés.  

A kép forrása a pinterest.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna Obama ukrán diaszpóra

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikasmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr655823204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása