HTML

Amerikás magyar

USA kultúra, politika, művészet, történelem - itthonról. amerikasmagyar [kukac] gmail [pont] com

Címkék

9/11 (1) Al Franken (1) Apple (1) archívum (1) bacon (1) Bandholtz (1) Barack Obama (2) Bell (1) bicikli (1) Bill Clinton (2) Bloomberg (1) bor (1) Boston (4) Boston Public Library (1) brown (1) Capote (1) Castro (1) Citi Bike (1) Clinton (2) Clinton Foundation (1) Colleen Bell (1) columbia (1) coming out (1) cornell (1) Csou En-Laj (1) dartmouth (1) Dél (2) demokraták (1) Demokrata Pár (1) Deresiewicz (1) diplomácia (2) diplomata (1) drog (1) egyetem (1) egyház (1) Eleanor Roosevelt (1) elnök (1) Elon College (1) Elon Univserity (1) Erős rengés (1) Everett Dirksen (1) felsőoktatás (2) Fidel Castro (1) Flannery OConnor (1) Franzen (2) Freedom (1) Grammy (1) harvard (1) Henry Kissinger (1) Hillary Clinton (5) hipszter (1) homoszexualitás (2) House of Cards (1) hóvihar (1) hús (1) időkapszula (1) ikertornyok (1) ivy league (1) Javítások (1) Jeb Bush (1) JFK (1) Jimmy Carter (1) Jonathan Capehart (1) Jonathan Franzen (4) jó film (1) karnevál (1) katolikus (1) Kennedy (1) Kentucky (1) Kevin Spacey (1) Kína (2) Kindred (1) Kissinger (2) Könyv (1) könyv (1) könyvhét (1) konzervatívok (1) Kounalakis (2) Kuba (1) külügyminiszter (1) Laura Bush (1) London (1) Los Angeles (1) Magyarics Tamás (2) Mardi Gras (1) Massachusetts (1) McCain (1) melegek (3) melegházasság (2) mém (1) Michelle Obama (1) nagykövet (2) nagykövetség (2) Newsweek (1) New Orleans (1) New York (2) Nyugat-Virginia (1) Obama (3) OConnor (1) Octavia Butler (1) Oprah (1) penn (1) pénzügy (1) Philip Roth (1) Politico (1) princeton (1) rabszolgaság (1) rakétaválság (1) republikánusok (1) Republikánus Párt (1) Roosevelt (1) Spotlight (1) Strong Motion (1) Szabadság (1) Szabadság tér (1) szobor (1) The Boston Globe (1) The Corrections (1) The Discomfort Zone (1) The Kraus Project (1) The New Republic (1) The New York Times (2) The Twenty-Seventh City (1) Tim Cook (1) tömegközlekedés (1) törvényalkotás (1) Truman Capote (1) Új-Mexikó (1) újságírás (1) ukrajna (1) Ukrajna (1) ukrán diaszpóra (1) utazás (1) választások (1) vallás (1) Vocativ (1) Wall Street (1) Wall Street Journal (1) World Trade Center (1) wtc (1) X/Zen (1) yale (1) Címkefelhő

Nekiment a Bloomberg a budapesti nagykövetjelöltnek

2014.02.16. 01:21 amerikás.magyar.

Az elmúlt időszakban több külföldi médium ismét elég csúnyán nekiment Colleen Bell-nek, akit Obama elnök a távozó Eleni Tsakopoulos Kounalakis helyére jelölt még 2013-ban. Míg a Washington Post és Politico cikkei általánosságban, többeket megemlítve írnak arról, hogy (szerintük) teljesen alkalmatlan személyeket nevez ki a kormányzat nagyköveti pozíciókba és több más diplomatával együtt említik Bell-t, addig a Bloomberg február 11-i cikke kifejezetten hazánk nagykövetjelöltével foglalkozik. 

charles-barsotti-ambassador-funnies-new-yorker-cartoon.jpg

A szerző, Jeffrey Goldberg elsősorban azon régi témán lovagol, hogy Bell, aki a “The Bold and the Beautiful” (itthon: Gazdagok és szépek) szapannopera producereként vált híressé amerikában, kongresszusi meghallgatásán többször is megpróbált kitérni az érdemleges válaszadás elől, amikor arról kérdezte John McCain szenátor, hogy melyek a stratégiai érdekei az USA-nak hazánkban. Az ügy talán a feledés homályába merült volna, hiszen elvitte a balhét az, hogy az olso-i nagykövetjelölt Norvégia államformájával sem volt tisztában, ám McCain budapesti útja során sajtótájékoztatót tartott, amelyen ismét felmerült a Bell-ügy. A Bloomberg beszámolója szerint egy újságíró a nagykövetjelöltről kérdezte McCain-t, aki egy gyúnyos félmondattal és egy kacsintással átpasszolta a kérdést a nem túl tapasztalt demokrata párti Chris Murphy szenátornak, aki a meghallgatásokat szervező bizottság elnöke volt. Murphy egy meglehetősen semmitmondó válasszal abszolválta a kérdést (amellyel a Bloomberg szerzője nemigen volt megelégedve), mely szerint Bell-nek már jókora tapasztalata van az USA fontos ügyeinek területén, így kiváló nagykövet lehet belőle.  Személy szerint elképzelhetetlennek tartom, hogy ne készítették volna fel előre egy hasonló kérdésre Murphy-t, így feltételezem, hogy ez a válasz az amerikai kormány hivatalos álláspontját is türközheti az üggyel kapcsolatban. 

Az, hogy Obama egykori kihívója megpróbálta többször is sarokba szorítani Bell-t, egykori ellenfele kinevezettjét, nem kifejezetten meglepő. Az, hogy McCain szenátor a meghallgatás utáni budapesti médiaszereplésén is szívesen teremt olyan szituáciát, amely során kellemetlen helyzetbe hozhat demokrata párti politikusat az üggyel kapcsolatban – nos, ha nem is kifejezetten elegáns, de semmiképp sem váratlan lépés. Mint ahogy az sem, hogy az USA hivatalban lévő elnöke egy olyan személyt nevez ki nagykövetnek egy számára kevéssé izgalmas helyre, mint Magyarország, aki előtte nagyobb összegekkel támogatta az illető elnök kampányát. (Attól függetlenül, hogy az USA szereti hangoztatni, hogy erős szövetségese vagyunk, nem hinném, hogy késhegyre menő viták folynanának országunkról az amerikai mainstream politika háttérberkeiben). Colleen Bell a slate.com adatai szerint márpedig legalább 500.000 dollárral járult hozzá Obama 2012-es kampányához (a Bloomberg szerzője szerint mellesleg nem is a saját vagyonát áldozta fel a célra, hanem mások pénzét gyűjtötte). 

A cikk, amely címének nyersfordítása nagyjából annyit tesz, hogy “Mennyibe kerül egy magyarországi nagyköveti kinevezés?” mégis tanulságos volt számomra. Például azért, mert világossá tette, hogy a meghallgatásból sokkal nagyobb balhé keveredett volna, ha nem történik vele közel egyidőben több hasonló eset is (lásd a norvégos ügy). Továbbá említésre méltó számomra, hogy a cikket a Bloomberg egy olyan szerzője jegyzi, aki elsősorban Ázsia- és külpolitikai szakértő, tehát nem a helyi tudósítokkal végeztették a piszkos munkát (felteszem, ha a Bloomberg budapesti tudósítóinak egyike ír egy ilyen támadó hangú cikket a még itt sem lévő Bell-ről, nem feltétlenül lenne szívesen látott vendég a nagykövetségen a későbbiekben – bár feltehetőleg a Bloomberg ezek után sem lesz a követség kedvence). 

Érdekelt, hogy a magyar sajtót mennyire hozta lázba az eset – azt találtam, hogy a Bloomberg cikke kapcsán született pár megjelenés, de jellemzően nem foglalkoznak a lapok egyszerre a három nagykövetes anyaggal (WSJ, Politico, Bloomberg), noha néhány napon belül születtek a cikkek. Ami kissé meglepőbb, hogy néhányan (pl.: Mandiner) már nagykövetnek titulálja Colleen Bell-t, holott még csak jelöltségéről beszélhetünk. Nem kell pedig messzire menni az adatot ellenőrizni: a nagykövetség honlapján “Ambassador-Designate Colleen Bell” szerepel.   

colleen_bell.jpg

És ha már szóba került a honlap: bárki számára elérhető Colleen Bell január 16-i nyilatkozata, amelyet a kongresszus bizottsága előtt tett (feltehetőleg az előtt, hogy McCain megpróbálta volna megszorongatni). Én ezt mindenképpen dícséretesnek tartom és kicsit meglepődtem magamon, hogy 2014-ben ilyeneken meglepődök (mármint azon, hogy könnyedén elérhető a neten a dokumentum). Az a helyzet azonban, hogy semmi meglepő nem olvasható benne. A rövidke beszédet a személyes részeket leszámítva mondhatta volna Bell elődje, Kounalakis asszony is. Azt gondolom egyébként, hogy a kelet-európai nagyköveteket elég jól felkészítik (felteszem még az USA-ban) későbbi médiaszerepléseikre, ugyanis tetten érhetőek az üzenetek, amelyeket minden alkalommal elmondanak, függetlenül attól, hogy mennyi köze van annak az éppen aktuális témához. Erről akkor bizonyosodtam meg, amikor 2012-ben a választások előtt személyesen hallhattam, hogy az Egyesült Államok krakkói konzulja ugyan azokat a frázisokat lövi el Lengyelország és az USA szövetségéről, amelyeket számtalanszor hallottam  azelőtt Kounalakis-tól is (értelemszerűen Magyarország-USA viszonylatban). 

Mindenesetre annyi biztos, hogy ismét egy profi üzletasszony érkezik Amerikából a budapesti nagyköveti székbe. Meglepő ez? Egyáltalán nem. Jó lesz ez nekünk? Hamarosan kiderül. Én kíváncsian várom Colleen Bell első hazai lépéseit, nyilatkozatait.

A képek forrása: The New Yorker Cartoon és Hollywoodreporter.com.

12 komment

Címkék: nagykövet nagykövetség Bell Bloomberg Wall Street Journal Kounalakis McCain Colleen Bell Politico

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikasmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr875816220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.02.16. 16:38:19

Hát a csaj igen "jól" kezdte. Nem hiszem, hogy nagy és eredményes jövője lesz itt.

zobod 2014.02.16. 17:00:51

Ha ezt a hölgyet küldik, akkor az USA-nak pont annyi stratégiai érdeke lehet Magyarországon, mint amennyit a hölgy meg tudott nevezni...

stim 2014.02.16. 17:56:34

Amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten. Azt hinné az ember, hogy egy nagykövet az országa diplomatájaként a pertnerrel való jó viszony kiépítésén fáradozik amihez az úgynevezett diplomatikus stílust szokták használni. De kampánypénzeken nem lehet stílust vásárolni. Az vagy van valakinek vagy nincs. Egy nagykövet árulkodk az országa és kormánya szellemi nívójáról is. Ebbe kaptunk betekintést, ez nem minket minősít, ez a hozzáállás a jelöltet, az USA-t és annak jelenlegi kormányát minősíti. Akivel jó viszonyra törekszem oda magasan képzett, diplomatiksan fogalmazni és cselekedni képes diplomatát küldök. Magamból kiindulva gondolom így, naívan.

A jelölt valószínűleg nem sokat tud Magyarországról. A New York Times még pár éve keverte Szlovákiával pedig elméletileg az egy újság aminek illene képben lenni. Azóta megtanulták és érthető, hogy ahogy a magyarok legtöbbje nem ismeri az USA államait (emis elvárás) úgy az USA-ban sem ismerik az európai országok nagy részét. Azonban ez egy újságtól és egy nagykövet jelölttől elvárás lene.

Úgy olvastam, hogy az illető hölgy jártas a művészetekben. Hadd fordítsam meg a dolgot. Innen, Magyarországról sokan ismerik Andy Warholt, Jackson Pollock-ot, kevesebben Frank Lloyd Wright-ot. Az USA-nak van kultúrális kisugárzása is nem csak ZS kategóriás hollywoodi filmek tömkelege és bírósági ítélet, tárgyalás nélküli drónkivégzései szerte a világban, tárgyalás nélkül, ítélet nélkül évekig börtönben fogva tartott elnemítéltjeik. Magyarországnak is megvannak a maga erényei, ismert és ismeretlen, jelentős és kevésbé jelentős művészei, illik tájékozódni. Egy diplomatának úgy vélem erről az oldalról illene közelítenie ha már felvesz egy olyan hivatalt ami két nép barátságát és kapcsolatait kellene, hogy fejlessze.
A tudatlanság és a bunkó stílus nem erény egy diplomatánál. Ezzel az USA magát minősíti.

videosift.com/video/Rhapsody-Rabbit-Bugs-Bunny-plays-Hungarian-Rhapsody-No-2

BigPi 2014.02.16. 17:58:46

Szép nő jöhet nyugodtan.

@zobod: "USA-nak pont annyi stratégiai érdeke lehet..."

Lehet, hogy ezt érezte meg Orbán és, ezért akar minden áron kelet felé nyitni?:)

Nash vs. Keynes 2014.02.16. 18:24:36

Ez ugyanaz a McCain, aki Budapesten kiosztott minket a szabadság téri emlékmű miatt aztán elment Ukrajnába és neonáci antiszemitákkal pózolt az emelvényen? :)
www.businessinsider.com/john-mccain-meets-oleh-tyahnybok-in-ukraine-2013-12

Akkor most ennyire tájékozatlan, vagy ennyire cinikus?

Alick 2014.02.16. 20:01:12

Még mutyizásban is előttünk vannak a jenkik... :)

no_successful2 2014.02.16. 20:06:53

Hol is van az az izé ?
Mondjátok már hogy a tökömbe is mondják ?
Ja, Magyarország. Na, kit küldjünk oda ? Ki maradt ?
Ja, a Colleen? Na, oda pont jó lesz ő is, mehet. Majd valami anyagot küldünk később hogy mit kell ott mókolni.
Lépjünk tovább, mert sok a dolog.

Sztem. valahogy így delegálnak nagyköveteket kelet közép-európába.

ob.szerver 2014.02.16. 20:32:10

Amerikában az a szokás, hogy nem másod- vagy harmadrangú jelentőséggel bíró országokba nem karrierdiplomatát küldenek. Az orbánrezsim be van árazva. Nekünk ennyi jár.

A hölgy a témában tapasztalatlan, de a munkájában sikeres volt, biztosan nem ostoba, gyorsan beletanul.

(Megjegyzem, mintha McCain alelnökjelöltje valami Sarah Palin lett volna, a hockey mom, akit a bp-i protokoláris pozíciónál kicsivel komplexebb feladatkörben képzelt, el nulla gazdasági és nulla külpolitikai ismeretekkel.)

Mi ez ahhoz képest, hogy Magyarország de facto külügy- és külgazdasági minisztere egy Szíjjártó Péter, ami önmagában egy sértés, és azon országok vérig alázása, ahova elküldik.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.02.16. 20:53:25

-Remélem maj jó' föllökik ezt a nőt is a békávésok meg maj a póstán maj megtuggya mijaz a sorbaállás, nem Gizikém?
-úgy bizony Magdikám, nagyon is!

Reszelő Aladár 2014.02.16. 21:39:58

A USA a föld legerősebb hatalma (legtöbb atomrakéta, meg repülő, meg anyahajó), vagyis tárgyalni is így szokott. A diplomácia egy francia találmány, ők alkották a írott és íratlan szabályokat. Az amcsik nem értik az íratlant, franciául meg nem tudnak...
A nepotizmus úgylátszik ott megengedett, sőt követett műfaj, mégsem kiállt senki korrupciót. Pedig még az összeg is ismert mennyiért vette a pozíciót.

A nagyobb gond az, hogy amilyen ismeretekkel a jelölt rendelkezik, olyan infók alapján szoktak odaát döntéseket hozni. Barát vagy ellenség, néha csak elírás kérdése.

Ez a jelölés üzenet mindazoknak, akik erős pozíciókat szeretnének itthon, hogy az USA ennyivel támogatja erőfeszítéseiket.
És itt jön be kétféle értelmezés:
- itt minden a legnagyobb rendben van, hűséges alattvalók vagyunk, az itt élőknek befektetőknek nincs félnivalója, lobbizni nem nagyon kell már.
- az oszág már nincs az érdekszférában, aki itt van főként önmagára kell hogy támaszkodjon, további lobbizás nem várható.

Én az előbbire tippelek:
"Az ország zsebben, ez is elég nekik"

bunk0 2014.02.16. 21:50:11

óóóóóó én már nagyon várom hogy a naccságos helytartó asszony elbeszélgessen velünk, alázatos bennszülött gyarmatlakókkal a demokráciáról meg emberi jogokról

mrZ (törölt) 2014.02.16. 23:27:37

Kedves poszter szépen benyaltál, te biztos szívesen látott leszel a követségen.
Az illető hölgy külügyi amatőr nem karrierdiplomata, nem is dolgozni jön hanem reprezentálni, arra meg előny a butaság.
A pénzről:
Szerintem sem korrupció.
Szemtelen lopás.
süti beállítások módosítása