HTML

Amerikás magyar

USA kultúra, politika, művészet, történelem - itthonról. amerikasmagyar [kukac] gmail [pont] com

Címkék

9/11 (1) Al Franken (1) Apple (1) archívum (1) bacon (1) Bandholtz (1) Barack Obama (2) Bell (1) bicikli (1) Bill Clinton (2) Bloomberg (1) bor (1) Boston (4) Boston Public Library (1) brown (1) Capote (1) Castro (1) Citi Bike (1) Clinton (2) Clinton Foundation (1) Colleen Bell (1) columbia (1) coming out (1) cornell (1) Csou En-Laj (1) dartmouth (1) Dél (2) demokraták (1) Demokrata Pár (1) Deresiewicz (1) diplomácia (2) diplomata (1) drog (1) egyetem (1) egyház (1) Eleanor Roosevelt (1) elnök (1) Elon College (1) Elon Univserity (1) Erős rengés (1) Everett Dirksen (1) felsőoktatás (2) Fidel Castro (1) Flannery OConnor (1) Franzen (2) Freedom (1) Grammy (1) harvard (1) Henry Kissinger (1) Hillary Clinton (5) hipszter (1) homoszexualitás (2) House of Cards (1) hóvihar (1) hús (1) időkapszula (1) ikertornyok (1) ivy league (1) Javítások (1) Jeb Bush (1) JFK (1) Jimmy Carter (1) Jonathan Capehart (1) Jonathan Franzen (4) jó film (1) karnevál (1) katolikus (1) Kennedy (1) Kentucky (1) Kevin Spacey (1) Kína (2) Kindred (1) Kissinger (2) könyv (1) Könyv (1) könyvhét (1) konzervatívok (1) Kounalakis (2) Kuba (1) külügyminiszter (1) Laura Bush (1) London (1) Los Angeles (1) Magyarics Tamás (2) Mardi Gras (1) Massachusetts (1) McCain (1) melegek (3) melegházasság (2) mém (1) Michelle Obama (1) nagykövet (2) nagykövetség (2) Newsweek (1) New Orleans (1) New York (2) Nyugat-Virginia (1) Obama (3) OConnor (1) Octavia Butler (1) Oprah (1) penn (1) pénzügy (1) Philip Roth (1) Politico (1) princeton (1) rabszolgaság (1) rakétaválság (1) republikánusok (1) Republikánus Párt (1) Roosevelt (1) Spotlight (1) Strong Motion (1) Szabadság (1) Szabadság tér (1) szobor (1) The Boston Globe (1) The Corrections (1) The Discomfort Zone (1) The Kraus Project (1) The New Republic (1) The New York Times (2) The Twenty-Seventh City (1) Tim Cook (1) tömegközlekedés (1) törvényalkotás (1) Truman Capote (1) Új-Mexikó (1) újságírás (1) ukrajna (1) Ukrajna (1) ukrán diaszpóra (1) utazás (1) választások (1) vallás (1) Vocativ (1) Wall Street (1) Wall Street Journal (1) World Trade Center (1) wtc (1) X/Zen (1) yale (1) Címkefelhő

Nagyot dobbantott Bernie Sanders Bostonban

2015.10.05. 03:42 amerikás.magyar.

20.000 fős tömeg és a csípős szél ellenére kirobbanó lelkesedés fogadta Bernie Sanders vermonti demokrata szenátort bostoni kampányrendezvényén. A lelkesedés a közel két órás esemény végéig kitartott, köszönhetően valószínűleg a populista, manapság sokat hangoztatott, a fiatal közönséget megcélzó üzeneteknek. Bernie Sanders óriási formában van, 90 perces kampánybeszéde alatt csak olykor-olykor pillantott jegyzeteibe - kár, hogy szinte minden témában csak általánosságról beszélt, ötleteinek megvalósításáról kevés szó esett.

bernie-and-wife.jpg

Órákkal a Bernie Sanders Rally kezdete előtt már kanyargott a sor a Boston Convention Center előtt, a leglelkesebbek már reggel óta várták a demokrata szenátor beszédét a szemerkélő eső és az erős szél ellenére. A kapunyitáshoz közeledve megjelentek a Bernie relikviákat, főképp kitűzőket horror áron (10-15$/darab) kínáló lelkes árusok is, akik csalódottan tapasztalták, hogy a tömeg nagyrésze az arénában kétkézzel szórt matricára utazik inkább. Tudósítások szerint 20.000 fő fért be a csarnokba és a korán érkezők jutalma az volt, hogy egyáltalán bejuthattak - a stáb szerint több ezer ember maradt az arénán kívül a cudarrá váló új-angliai októberben, ők kivetítőn követhették a beszédet.

img_0527.JPG

A 75 felé tartó, magát szocialistának valló Sanders (a választóinak csak Bernie) megváratta a közönséget, kis csúszással és néhány nagy szavakat puffogtató vendéggel indult az esemény, melynek elhúzódó fénypontja a szenátor közel 90 perces beszéde volt. A lelkesítő kampánybeszédben rengeteg témát érintett a politikus a globális felmelegedéstől kezdve a fegyvertartási szabályozáson át a külpolitikáig, de a legtöbbet a kampánytámogatási rendszerrel, a felsőoktatással és az egészségügyi biztosítás rendszerével foglalkozott. Legfontosabb üzenetei szerint Amerikában a következőkre van szüksége:

- az egyre növekvő társadalmi szakadék felszámolására,
- a kampánytámogatási rendszer teljes reformjára, ezzel együtt a nagyvállalatok kizárására a kampányból,
- a bankrendszer és a Wall Street sokkal szigorúbb felügyeletére, kontrolljára,
- a felsőoktatás részlegesen ingyenessé tételére,
- ingyenes egészségügyi ellátásra minden állampolgár számára.

img_0559_1.JPG

A közönség az összes fenti bejelentést óriási ovációval fogadta - ez nem is annyira meglepő, figyelembe véve, hogy a jelenlévők kb. 90 százaléka 25 év alatti volt és minden bizonnyal a kampánystáb az ő szájuk ízére szabta a beszéd szövegét, struktúráját. Bernie kifejezetten sokat időzött a felsőoktatás témájával kapcsolatban - mint kifejtette, elnöksége alatt az állami kézben lévő összes egyetem ingyenessé válna, továbbá kötelezné a bankokat, hogy a már meglévő diákhitelek kamatát szabják jóval kedvezőbbé, mint a mostaniak. Szintén sokat beszélt az univerzális egészségbiztosítás bevezetéséről, azonban nem igazán tért ki arra, hogy pontosan miből is finanszírozná a fentieket. Felszínesen beszélt arról, hogy a Wall Street-i bankokkal vissza szeretné fizetettetni a válságkor nekik nyújtott segítséget (talán ebből fedezné a plusz kiadásokat?), de konkrétumokba ekkor sem ment bele. A közönséget ez szemmel láthatóan nem zavarta, minden mondatát tombolás követte. A csúcspontot akkor érte el az esemény, amikor Bernie vad oligarcházásba kezdett - állítása szerint vissza fogja szorítani a nagyvállalati lobbi súlyát Washingtonban, ezt pedig személyesen garantálja. Ezzel együtt politikai forradalmat hirdetetett, amely révén az állampolgárok támogatásával szeretné megdönteni az oligarchák hatalmát.

img_0541_1.JPG

A közönségnek a fenti garancia pedig elég volt a teljes politikai ekszátizishoz - az esemény vége után kígyóztak a sorok az önkénteseket beszervező pultoknál, elégedetlen hanggal nemigen lehetett találkozni. Bernie szempontjából a bostoni rally mindenképp sikeresen zárult, hiszen jól szerepelt, a közönség zabálta minden mondatát és utólagos kommentárok szerint még Obama sem tudott ennyi embert megmozgósítani Bostonban megválasztása előtt. Csak néhány év múlva nehogy valaki számonkérje az ígéreteket... 

Fotó: bunewsservice.com, saját felvételek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikasmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1007891066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása