HTML

Amerikás magyar

USA kultúra, politika, művészet, történelem - itthonról. amerikasmagyar [kukac] gmail [pont] com

Címkék

9/11 (1) Al Franken (1) Apple (1) archívum (1) bacon (1) Bandholtz (1) Barack Obama (2) Bell (1) bicikli (1) Bill Clinton (2) Bloomberg (1) bor (1) Boston (4) Boston Public Library (1) brown (1) Capote (1) Castro (1) Citi Bike (1) Clinton (2) Clinton Foundation (1) Colleen Bell (1) columbia (1) coming out (1) cornell (1) Csou En-Laj (1) dartmouth (1) Dél (2) demokraták (1) Demokrata Pár (1) Deresiewicz (1) diplomácia (2) diplomata (1) drog (1) egyetem (1) egyház (1) Eleanor Roosevelt (1) elnök (1) Elon College (1) Elon Univserity (1) Erős rengés (1) Everett Dirksen (1) felsőoktatás (2) Fidel Castro (1) Flannery OConnor (1) Franzen (2) Freedom (1) Grammy (1) harvard (1) Henry Kissinger (1) Hillary Clinton (5) hipszter (1) homoszexualitás (2) House of Cards (1) hóvihar (1) hús (1) időkapszula (1) ikertornyok (1) ivy league (1) Javítások (1) Jeb Bush (1) JFK (1) Jimmy Carter (1) Jonathan Capehart (1) Jonathan Franzen (4) jó film (1) karnevál (1) katolikus (1) Kennedy (1) Kentucky (1) Kevin Spacey (1) Kína (2) Kindred (1) Kissinger (2) könyv (1) Könyv (1) könyvhét (1) konzervatívok (1) Kounalakis (2) Kuba (1) külügyminiszter (1) Laura Bush (1) London (1) Los Angeles (1) Magyarics Tamás (2) Mardi Gras (1) Massachusetts (1) McCain (1) melegek (3) melegházasság (2) mém (1) Michelle Obama (1) nagykövet (2) nagykövetség (2) Newsweek (1) New Orleans (1) New York (2) Nyugat-Virginia (1) Obama (3) OConnor (1) Octavia Butler (1) Oprah (1) penn (1) pénzügy (1) Philip Roth (1) Politico (1) princeton (1) rabszolgaság (1) rakétaválság (1) republikánusok (1) Republikánus Párt (1) Roosevelt (1) Spotlight (1) Strong Motion (1) Szabadság (1) Szabadság tér (1) szobor (1) The Boston Globe (1) The Corrections (1) The Discomfort Zone (1) The Kraus Project (1) The New Republic (1) The New York Times (2) The Twenty-Seventh City (1) Tim Cook (1) tömegközlekedés (1) törvényalkotás (1) Truman Capote (1) Új-Mexikó (1) újságírás (1) ukrajna (1) Ukrajna (1) ukrán diaszpóra (1) utazás (1) választások (1) vallás (1) Vocativ (1) Wall Street (1) Wall Street Journal (1) World Trade Center (1) wtc (1) X/Zen (1) yale (1) Címkefelhő

Hogyan tovább, Apple?

2016.09.09. 13:16 amerikás.magyar.

Megoszlik a nemzetközi média reakciója az iPhone 7-tel kapcsolatban: van aki szerint a fotóipar feje tetejére áll majd az új telefontól, mások szerint viszont csak maszatoltak egy kicsit a 6s-en. Egy azonban biztos: idén többször is előfordult, hogy az Apple csökkenő kereskedelmi adatokat publikált és könnyen lehet, hogy ez máskor is megtörténik majd, hiszen aki a nyugati világban iPhone tulajdonos akart lenni, az már minden bizonnyal az is. De hogyan lehet fenntartható a növekedés? 

apple-iphone7.jpg

Szólj hozzá!

A Spotlight után is nagy szükség van az oknyomozó újságírásra

2016.02.10. 01:17 amerikás.magyar.

Viszonylag ritka a megtörtént eseményeket bemutató játékfilmek esetén az, ha a filmben bemutatott valós karakterek nem hőbörögnek a vászonon látott történet miatt. A Spotlight - Egy nyomozás részletei című mozi esetében azonban pontosan ez a helyzet: a The Boston Globe oknyomozó-tényfeltáró újságírói csapatának, a Spotlight-nak egykori vezetője maximálisan meg van elégedve a filmmel. Walter Robinson reméli, hogy a tavaly bemutatott film felhívja a közvélemény figyelmét az oknyomozó újságírás fontosságára, hiszen a műfaj a digitalizált, azonnali hírfeldolgozásra fókuszáló média világából kihalni látszik. 

walter-robinson-2-9-16.jpg

2 komment

Címkék: újságírás katolikus jó film Boston Spotlight The Boston Globe

Hóvihar + 9 hónap = sok-sok kisbaba

2016.01.24. 02:12 amerikás.magyar.

Amerikai kutatások alátámasztják, hogy hóviharok és kisebb egyéb viharok esetén a bezártságot és az esetleges áramkimaradást sokan a lehető legkellemesebb módon használják ki, hiszen 9 hónappal az ilyen események után általában 2 százalékkal több kisbaba születik Amerikában, mint egyébként.

dc_snow.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: hóvihar

Magyar könyvek Amerikai legjobbjai között

2015.12.18. 15:45 amerikás.magyar.

Év végéhez közeledve tele van a sajtó 2015 legjobbjait összefoglaló listákkal, köztük könyvajánlókkal. A The New York Times és a The Wall Street Journal is publikálta szokásos TOP 10 listáját, melyekre idén 1-1 magyar könyv is felkerült.

dia1.JPG

A NYT szerint Szabó Magda Az ajtó című, mára klasszikussá vált regénye az év egyik legjobb könyve. Mint arról év elején az Amerikás Magyar blog is beszámolt, a The New York Times kritikusa szinte elolvadt az 1987-ben megjelent könyvtől, melyet idén új fordításban dobtak az amerikai piacra. Az új fordítást Len Rix jegyzi, aki korábban Szerb Antal regényeit is angolra ültette. 

A The Wall Street Journal pedig Spiró György grandiózus Fogságát tartja 2015 egyik legjobb könyvének. A magyarul 2005-ben megjelent regény első angol fordítására több mint 10 évet kellett várni.

Szólj hozzá!

Ezek a legnépszerűbb könyvek 2015-ben Bostonban

2015.12.11. 16:38 amerikás.magyar.

A közel 25 millió könyvvel büszkélkedő Boston Public Library évről évre publikálja a legtöbbet kölcsönzött könyvek listáját. Amerika egyik legpatinásabb és legöregebb könyvtárának adatai szerint a brit Paula Hawkins The Girl on the Train című pszicho-thrillerét kölcsönözték a legtöbbet idén, de a legnépszerűbb könyvek között szerepel a A könyvtolvaj és a Ne bántsátok a feketerigót is. 

boston-public-library-3.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Boston Boston Public Library

Nagyot dobbantott Bernie Sanders Bostonban

2015.10.05. 03:42 amerikás.magyar.

20.000 fős tömeg és a csípős szél ellenére kirobbanó lelkesedés fogadta Bernie Sanders vermonti demokrata szenátort bostoni kampányrendezvényén. A lelkesedés a közel két órás esemény végéig kitartott, köszönhetően valószínűleg a populista, manapság sokat hangoztatott, a fiatal közönséget megcélzó üzeneteknek. Bernie Sanders óriási formában van, 90 perces kampánybeszéde alatt csak olykor-olykor pillantott jegyzeteibe - kár, hogy szinte minden témában csak általánosságról beszélt, ötleteinek megvalósításáról kevés szó esett.

bernie-and-wife.jpg

Szólj hozzá!

A Facebook már a múlté - itt pörögnek az amerikai tinik

2015.10.02. 18:03 amerikás.magyar.

Nemzetközi szinten igaz, hogy a fiatalok egyre kevesebbet néznek TV-t, folyamatosan elfordulnak a mainstream-mé vált közösségi média platformoktól és egyre több időt töltenek a telefonjuk nyomkodásával. Ennek mentén változik a közösségi média szerkezete is, számos új applikáció már egyáltalán nem érhető el számítógépen keresztül. Az amerikai fiatalok körében például kirobbanóan népszerű a Snapchat, amely nem csak a Facebook, de a híroldalak szerepét is próbálja átvenni.

snapchat.jpg

3 komment

Ez a közös a melegházasságban és a rendőri atrocitásokban

2015.09.23. 00:38 amerikás.magyar.

Az idei nyáron a szokásosnál is nagyobb médiafigyelmet kapott az Egyesült Államok a nemzetközi sajtóban - a melegházasság legalizálása mellett a színesbőrűekkel kapcsolatos rendőrségi atrocitások is rendre fókuszba kerültek az európai TV csatornák műsoraiban is. Az egynemű párok házasságát minden államban legálissá tevő törvény, továbbá a színesbőrűek hátrányos helyzetével kapcsolatos társadalmi megmozdulás ("Black Lives Matter") által generált hírek a helyi sajtóban a mai napig fontos hírértékkel bírnak és közös bennük, hogy olyan emberekről szólnak, akiknek kevés esélyük van beteljesíteni az amerikai álmot - mondta el szeptember 22-i harvardi nyilvános előadásában Jonathan Capehart, a The Washington Post szerzője és az MSNBC hírcsatorna műsorvezetője. 

jonatan_capehart.jpg

 

3 komment

Címkék: Jonathan Capehart

Amerikás magyar Amerikában

2015.09.22. 22:44 amerikás.magyar.

Bostonból jelentjük, hogy az idő szép, az USA pedig szép és izgalmas ország. 2015 szeptemberétől a blog stílszerűen Amerikából jelentkezik, a tervek szerint helyszíni riportokkal és helyi beszámolókkal. A blog célja változatlan: érdekes, Magyarországon is releváns, mégsem gyakran vitatott témák feldolgozása könnyen érthető, mindenki számára befogadható tartalommal. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Boston

Elolvadt a hó Bostonban

2015.07.15. 15:45 amerikás.magyar.

Elolvadt az összes hó Bostonban - ez önmagában nem is lenne hír, ha mindez nem a nyár közepén következett volna be. Márpedig a februárban és márciusban lehullott rekord mennyiségű hónak több mint 4 hónap kellett ahhoz, hogy teljes egészében elolvadjon. Persze a olvadást megnehezítette, hogy a városból egy helyre hordták a hó nagy részét, így hosszabb lett a folyamat a vártnál, de még így is megdöbbentő, hogy július közepéig kellett várni, hogy a koszos hókupac elolvadjon.

bostonsnow.jpg

2 komment