HTML

Amerikás magyar

USA kultúra, politika, művészet, történelem - itthonról. amerikasmagyar [kukac] gmail [pont] com

Címkék

9/11 (1) Al Franken (1) Apple (1) archívum (1) bacon (1) Bandholtz (1) Barack Obama (2) Bell (1) bicikli (1) Bill Clinton (2) Bloomberg (1) bor (1) Boston (4) Boston Public Library (1) brown (1) Capote (1) Castro (1) Citi Bike (1) Clinton (2) Clinton Foundation (1) Colleen Bell (1) columbia (1) coming out (1) cornell (1) Csou En-Laj (1) dartmouth (1) Dél (2) demokraták (1) Demokrata Pár (1) Deresiewicz (1) diplomácia (2) diplomata (1) drog (1) egyetem (1) egyház (1) Eleanor Roosevelt (1) elnök (1) Elon College (1) Elon Univserity (1) Erős rengés (1) Everett Dirksen (1) felsőoktatás (2) Fidel Castro (1) Flannery OConnor (1) Franzen (2) Freedom (1) Grammy (1) harvard (1) Henry Kissinger (1) Hillary Clinton (5) hipszter (1) homoszexualitás (2) House of Cards (1) hóvihar (1) hús (1) időkapszula (1) ikertornyok (1) ivy league (1) Javítások (1) Jeb Bush (1) JFK (1) Jimmy Carter (1) Jonathan Capehart (1) Jonathan Franzen (4) jó film (1) karnevál (1) katolikus (1) Kennedy (1) Kentucky (1) Kevin Spacey (1) Kína (2) Kindred (1) Kissinger (2) Könyv (1) könyv (1) könyvhét (1) konzervatívok (1) Kounalakis (2) Kuba (1) külügyminiszter (1) Laura Bush (1) London (1) Los Angeles (1) Magyarics Tamás (2) Mardi Gras (1) Massachusetts (1) McCain (1) melegek (3) melegházasság (2) mém (1) Michelle Obama (1) nagykövet (2) nagykövetség (2) Newsweek (1) New Orleans (1) New York (2) Nyugat-Virginia (1) Obama (3) OConnor (1) Octavia Butler (1) Oprah (1) penn (1) pénzügy (1) Philip Roth (1) Politico (1) princeton (1) rabszolgaság (1) rakétaválság (1) republikánusok (1) Republikánus Párt (1) Roosevelt (1) Spotlight (1) Strong Motion (1) Szabadság (1) Szabadság tér (1) szobor (1) The Boston Globe (1) The Corrections (1) The Discomfort Zone (1) The Kraus Project (1) The New Republic (1) The New York Times (2) The Twenty-Seventh City (1) Tim Cook (1) tömegközlekedés (1) törvényalkotás (1) Truman Capote (1) Új-Mexikó (1) újságírás (1) ukrajna (1) Ukrajna (1) ukrán diaszpóra (1) utazás (1) választások (1) vallás (1) Vocativ (1) Wall Street (1) Wall Street Journal (1) World Trade Center (1) wtc (1) X/Zen (1) yale (1) Címkefelhő

Három érdekesség Tim Cook coming outja kapcsán

2014.11.02. 21:50 amerikás.magyar.

Október utolsó hetében Tim Cook, az Apple vezetője stílusosan a Bloomberg Businessweek hasábjain erősítette meg azt, amit sokan eddig is sejtettek: meleg, homoszexualitását büszkén vállalja, ráadásul adományként tekint arra, hogy melegként láthatja, milyen a kisebbségben élők élete. A coming out rávilágít arra, hogy az amerikai politikában a homoszexualitás elfogadásával kapcsolatos diskurzus csitulni látszik, e mellett a nagyvállalatok vezetőinek meglehetősen homogén csoportjából eddig egyedül Cook vállalta másságát, miközben a reakciók nem egybehangzóak a bejelentéssel kapcsolatban.

Tim Cook coming outja bombaként robbant október utolsó hetében a világsajtóban, annak ellenére, hogy az Apple első embere munkahelyén például sohasem titkolta homoszexualitását, így az tulajdonképpen nyílt titok volt, nemrég még az OUT meleg magazin is a legbefolyásosabb melegek ötvenes listájának élére tette Cookot. A coming outot sokan sok aspektusból górcső alá vették, én három érdekességre szeretném felhívni a figyelmet.

1, Az amerikai politikai diskurzusból lassan kikerül a homoszexualitás témaköre

Miközben az USA-ban folyamatosan nő azoknak az államoknak a száma, ahol legális az azonos neműek házassága, úgy tűnik, a mainstream washingtoni politika hallgat a melegekkel kapcsolatban. Ennek egyik oka az lehet, hogy a republikánus rájöttek, hogy a melegházasság elismerését az amerikaiak többsége már támogatja és kevesen vannak olyanok, akik nyíltan nekimennek a homoszexuálisoknak, így többet veszítenének azzal, ha továbbra is a témán csámcsognának, mintha csöndben maradnak. Még Ted Cruz, a véresszájú véleményeiről ismert texasi konzervatív politikus és moderálta magát, amikor a provokatív újságírói kérdést megkapta Cook bejelentésével kapcsolatban és az "I love my iPhone" bedobásával igyekezett kitérni a válasz alól. A republikánusok témakerülése tehát érhető, főképp ha figyelembe vesszük azt is, hogy november 4-én ismét választ az USA és az időközi voksolásnak nagy a tétje, hiszen a Republikánus Párt átveheti a képviselőház mellett a szenátust is. 

2, Az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei cég vezetői közül Cook az egyedüli, aki nyíltan vállalja homoszexualitását

A Fortune 500 cég vezetői közül ez idáig csak Tim Cook állt a nyilvánosság elé azzal, hogy meleg, noha ha hinni lehet a statisztikának akkor lennie kell még néhány meleg vezetőnek köztük. A Fortune 500 vezérigazgatóinak listája mondjuk nem éppen a sokszínűségéről híres, hiszen 2014-ben mindössze 24 nő szerepel rajta, és afro-amerikai is csak 6. (A Fortune magazin évről évre összeállítja az 500 legnagyobb árbevételű amerikai részvénytársaság listáját, így a legnagyobb cégeket szokás csak "Fortune 500" ként emlegetni.) 

3, Nincs egységes reakció a bejelentésre

Nem meglepő, hogy sokan sokféleképp értelmezik a coming outot: vannak, akik nagy lépésként tekintenek arra, hogy egy óriásvállalat vezetője bevállalta ezt, míg mások szkeptikusan állnak a bejelentéshez, mondván, könnyű neki, hiszen vezetőként nem kell félnie diszkriminációtól vagy egzisztenciális problémákról, amelyet mondjuk a munkahelyének elvesztése jelenthet. A bejelentés kapcsán újra előkerülnek azok a kutatások, amelyek világosan rámutatnak arra, hogy a homoszexuálisok leginkább a munkahelyen hallgatnak szexuális irányultságukról, mivel félnek a diszkriminációtól. Vannak akik úgy interpretálják a Tim Cook coming outját, mint egy lépést, amely segíthet sok más melegnek megküzdeni ilyesfajta a munkahelyi problémákkal, míg mások inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy égető problémáról van szó. A bejelentésre adott reakciók között persze vannak támadóak is, mint például egy orosz politikusé, aki kitiltaná az országából Cookot és van olyan meleg csoport is, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a vezető vállalt homoszexualitása ellenére nem kellene megfeledkezni arról, hogy az Apple lepaktált Dr. Dre-vel is, aki köztudottan homofób és olykor nőgyűlölő nézeteket is vall. Az összkép tehát nem egységes, a bejelentés azonban mindenképp figyelemre méltó.

A képek forrása: onlevelground.org és dallasnews.com

Szólj hozzá!

Címkék: homoszexualitás melegek coming out Apple Tim Cook

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikasmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr716858153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása