HTML

Amerikás magyar

USA kultúra, politika, művészet, történelem - itthonról. amerikasmagyar [kukac] gmail [pont] com

Címkék

9/11 (1) Al Franken (1) Apple (1) archívum (1) bacon (1) Bandholtz (1) Barack Obama (2) Bell (1) bicikli (1) Bill Clinton (2) Bloomberg (1) bor (1) Boston (4) Boston Public Library (1) brown (1) Capote (1) Castro (1) Citi Bike (1) Clinton (2) Clinton Foundation (1) Colleen Bell (1) columbia (1) coming out (1) cornell (1) Csou En-Laj (1) dartmouth (1) Dél (2) demokraták (1) Demokrata Pár (1) Deresiewicz (1) diplomácia (2) diplomata (1) drog (1) egyetem (1) egyház (1) Eleanor Roosevelt (1) elnök (1) Elon College (1) Elon Univserity (1) Erős rengés (1) Everett Dirksen (1) felsőoktatás (2) Fidel Castro (1) Flannery OConnor (1) Franzen (2) Freedom (1) Grammy (1) harvard (1) Henry Kissinger (1) Hillary Clinton (5) hipszter (1) homoszexualitás (2) House of Cards (1) hóvihar (1) hús (1) időkapszula (1) ikertornyok (1) ivy league (1) Javítások (1) Jeb Bush (1) JFK (1) Jimmy Carter (1) Jonathan Capehart (1) Jonathan Franzen (4) jó film (1) karnevál (1) katolikus (1) Kennedy (1) Kentucky (1) Kevin Spacey (1) Kína (2) Kindred (1) Kissinger (2) könyv (1) Könyv (1) könyvhét (1) konzervatívok (1) Kounalakis (2) Kuba (1) külügyminiszter (1) Laura Bush (1) London (1) Los Angeles (1) Magyarics Tamás (2) Mardi Gras (1) Massachusetts (1) McCain (1) melegek (3) melegházasság (2) mém (1) Michelle Obama (1) nagykövet (2) nagykövetség (2) Newsweek (1) New Orleans (1) New York (2) Nyugat-Virginia (1) Obama (3) OConnor (1) Octavia Butler (1) Oprah (1) penn (1) pénzügy (1) Philip Roth (1) Politico (1) princeton (1) rabszolgaság (1) rakétaválság (1) republikánusok (1) Republikánus Párt (1) Roosevelt (1) Spotlight (1) Strong Motion (1) Szabadság (1) Szabadság tér (1) szobor (1) The Boston Globe (1) The Corrections (1) The Discomfort Zone (1) The Kraus Project (1) The New Republic (1) The New York Times (2) The Twenty-Seventh City (1) Tim Cook (1) tömegközlekedés (1) törvényalkotás (1) Truman Capote (1) Új-Mexikó (1) újságírás (1) ukrajna (1) Ukrajna (1) ukrán diaszpóra (1) utazás (1) választások (1) vallás (1) Vocativ (1) Wall Street (1) Wall Street Journal (1) World Trade Center (1) wtc (1) X/Zen (1) yale (1) Címkefelhő

Ki a kocsiból, Amerika!

2014.03.13. 23:33 amerikás.magyar.

Amerika sokak fejében a mai napig úgy él, mint az ország, ahol mindenkinek van kocsija és az emberek még a boltba is autóval járnak. A tömegközlekedés hiányosságaira és ezzel együtt a rengeteg gépjárműre az autógyártó cégek második világháború utáni üzletszerzési céljai adnak magyarázatot: a vállalatok sok esetben a kötöttpályás közlekedési vonalak felvásárlásával majd azok megszüntetésével szoktatták rá az amerikaiakat a kocsik használatára. A válság kitörése óta az autóipar nem tért magához, ezzel is összefügghet az, hogy a fiatalok egy része már nem kapkodja el a jogsiszerzést és az első autó megvásárlását – 30 éve a 19 éves amerikaiak 87 százalékának volt jogosítványa, míg ez az arány ma 70%. Meglepő módon azonban nem az anyagi megfontolások szerepelnek első helyen az okok között: sokan szeretnének törődni egészségükkel és környezetükkel, így inkább tekernek vagy tömegközlekedésre váltanak.

America_Bikes_logo_copy.jpg

 

Talán nem óriási meglepetés az, hogy 2007 és 2012 között 30%-kal esett a 35 év alatti újautót vásárlók aránya, hiszen az időszak egybeesik a válság kitörésével és annak gyűrűzésével. Az viszont már kicsivel nagyobb meglepetés, hogy nem csak új kocsit nem vesznek a fiatal amerikaiak, de jogosítványt sem szereznek akkora arányban, mint régebben. Az 1980-as évek elején a 19 évesek közel 90 százalékának volt engedélye, míg ma csak minden hetediknek. Ésszerű lenne a pénzügyekkel alátámasztani a változást, azonban a University of Michigan kutatói szerint elsősorban azért nem szereznek papírt a fiatalok, mert saját bevallásuk szerint túl elfoglaltak ehhez. Az egyetem kutatásban résztvevő, jogosítvánnyal nem rendelkezők 22 százaléka inkább biciklizik vagy sétál, 17 százalék inkább a tömegközlekedést használja, 9 százalék pedig a környezeti hatásokra figyelve inkább nem akar vezetni. A felmérésben résztvevők 22 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy nem is akar sohasem jogosítványt szerezni.

Úgy tűnik, hogy az amerikaiak fokozatosan tömegközlekedési eszközökre ülnek és nyeregbe pattannak autókázás helyett. Friss adatok szerint 2013-ban 10,7 milliárdra növekedett a tömegközlekedési eszközökön megejtett utak éves száma az USA-ban, amely 1956 óta a legmagasabb adat. A hatóságok szerint szép számmal vannak olyanok, akik pénzügyi megfontolásokból ültek kocsiból mondjuk vonatra, azonban anyagi helyzetük rendeződésével sem tervezik, hogy visszatérnek autójukhoz. Messzi utak esetében elsősorban a buszok a népszerűek: az USA vasúthálózata nem mindenhol ideális a személyszállítás szempontjából, azonban autópálya rendszere igencsak fejlett (ez szintén az autógyártóknak köszönhető, akik számos vasútvonalat vásároltak fel és szüntettek meg, hogy ez által is átszoktassák az utasokat az autókba) és ez kedvez a buszoknak is.

train.png

Az autót persze nem csak másik gépjármű válthatja fel: a biciklizés nem csak egészséges és környezetkímélő, de egyes amerikaiak szerint egyenesen trendi is. Miközben egyre több helyen indulnak el közbringaprogramhoz hasonló kezdeményezések, a statisztikák szerint egyre többen használják naponta, munkába járásra, azaz nem csak hobbiszinten a biciklit. Az elmúlt 1,5 évtizedben óriási növekedés állt be ezen a területen és ma már közel egymillió amerikai vallja azt, hogy a bicikli az első számú közlekedési eszköz, amelyet igénybe vesz munkába járáshoz. A biciklizés trendjének szele New Yorkot is elérte: 2013-ban indult be itt Amerika legnagyobb közbringa programja, a Citi Bike, amellyel naponta nagyjából 40 ezer biciklis utat tesznek meg a sportos felhasználók. Egyes hipszter közösségekben pedig nem csak hogy trendi, de majdhogynem elvárás a bringa, persze lehetőleg valamilyen trendi vintage példány… :)   

A képek forrása: advocacyadvance.org, theatlantic.com

Szólj hozzá!

Címkék: utazás tömegközlekedés bicikli hipszter New York Citi Bike

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikasmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr925859462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása