HTML

Amerikás magyar

USA kultúra, politika, művészet, történelem - itthonról. amerikasmagyar [kukac] gmail [pont] com

Címkék

9/11 (1) Al Franken (1) Apple (1) archívum (1) bacon (1) Bandholtz (1) Barack Obama (2) Bell (1) bicikli (1) Bill Clinton (2) Bloomberg (1) bor (1) Boston (4) Boston Public Library (1) brown (1) Capote (1) Castro (1) Citi Bike (1) Clinton (2) Clinton Foundation (1) Colleen Bell (1) columbia (1) coming out (1) cornell (1) Csou En-Laj (1) dartmouth (1) Dél (2) demokraták (1) Demokrata Pár (1) Deresiewicz (1) diplomácia (2) diplomata (1) drog (1) egyetem (1) egyház (1) Eleanor Roosevelt (1) elnök (1) Elon College (1) Elon Univserity (1) Erős rengés (1) Everett Dirksen (1) felsőoktatás (2) Fidel Castro (1) Flannery OConnor (1) Franzen (2) Freedom (1) Grammy (1) harvard (1) Henry Kissinger (1) Hillary Clinton (5) hipszter (1) homoszexualitás (2) House of Cards (1) hóvihar (1) hús (1) időkapszula (1) ikertornyok (1) ivy league (1) Javítások (1) Jeb Bush (1) JFK (1) Jimmy Carter (1) Jonathan Capehart (1) Jonathan Franzen (4) jó film (1) karnevál (1) katolikus (1) Kennedy (1) Kentucky (1) Kevin Spacey (1) Kína (2) Kindred (1) Kissinger (2) könyv (1) Könyv (1) könyvhét (1) konzervatívok (1) Kounalakis (2) Kuba (1) külügyminiszter (1) Laura Bush (1) London (1) Los Angeles (1) Magyarics Tamás (2) Mardi Gras (1) Massachusetts (1) McCain (1) melegek (3) melegházasság (2) mém (1) Michelle Obama (1) nagykövet (2) nagykövetség (2) Newsweek (1) New Orleans (1) New York (2) Nyugat-Virginia (1) Obama (3) OConnor (1) Octavia Butler (1) Oprah (1) penn (1) pénzügy (1) Philip Roth (1) Politico (1) princeton (1) rabszolgaság (1) rakétaválság (1) republikánusok (1) Republikánus Párt (1) Roosevelt (1) Spotlight (1) Strong Motion (1) Szabadság (1) Szabadság tér (1) szobor (1) The Boston Globe (1) The Corrections (1) The Discomfort Zone (1) The Kraus Project (1) The New Republic (1) The New York Times (2) The Twenty-Seventh City (1) Tim Cook (1) tömegközlekedés (1) törvényalkotás (1) Truman Capote (1) Új-Mexikó (1) újságírás (1) ukrajna (1) Ukrajna (1) ukrán diaszpóra (1) utazás (1) választások (1) vallás (1) Vocativ (1) Wall Street (1) Wall Street Journal (1) World Trade Center (1) wtc (1) X/Zen (1) yale (1) Címkefelhő

Farsang helyett mondd Mardi Gras

2014.02.25. 22:44 amerikás.magyar.

Ami Velencének és Riónak a karnevál, az New Orleansnak a Mardi Gras – szól az egyszerű meghatározás. A sokat megélt karnevál a turisták kedvence, a helyi vállalkozók fontos bevételi forrása. Egy friss applikáció pedig a lakástulajdonosok számára is egyszerű bevételi forrást biztosít: kiadhatják WC-jüket a környéken karneválozóknak egy gyors használatra.

120222_mardi_gras_lg.jpg

Az európai farsangi szezon kvázi amerikai megfelelője a Mardi Gras (a francia kifejezés jelentése húshagyókedd), New Orleans több hetes, gigantikus felvonulásba torkolló ünnepe. Az USA legrégebbi és legnagyobb tradícióval rendelkező karneválja időben egybeesik a farsangi szezonnal, azaz a vízkereszttől húshagyókeddig tartó időszakkal, amely „megágyaz” a hamvazószerdával kezdődő böjti időszaknak. Noha eredetileg a Mardi Gras kifejezés a teljes karneváli időszakra vonatkozott, napjainkban elsősorban a farsangi időszakot lezáró utolsó napi forgatagra és olykor az azt megelőző 12 napos karneválra szorítkozik a jelentése. A francia elnevezés egyébként nem meglepő, hiszen New Orleans és Lousiana állam 1803-ig főképp francia fennhatóság alatt állt, az egykori francia befolyás pedig a kultúra számos elemén érzékelhető, gondoljunk csak a „Dixieland” kifejezésre, amely a hardcore déli államokra utal és etimológiailag a francia „dix” szóra (is) visszavezethető (erről részletesebben talán egy későbbi posztban).

madri-gas-carnival_usa_top10_world.jpg

A fáma szerint francia felfedezők 1699-ben épp húshagyókedden jutottak el egy korábban még ismeretlen, mocsáros területre a mai New Orleanstól kb. 60 mérföldnyire, amelyet gyorsan el is neveztek (igen frappánsan) Pointe du Mardi Gras-nak. Hat évvel később e napon már a közelben frissen alapított Mobile városkában azt ünnepelték a telepesek, hogy nem haltak meg az akkortájt roppant effektív munkát végző maláriajárvány következtében. A karnevál hagyományainak szálai tehát több mint háromszáz évre nyúlnak vissza, ez idő alatt pedig sokat látott az ünneplés: többször is megpróbálták betiltani, el is maradt néhányszor többek között a polgárháború és különféle járványok miatt, 2013-ban pedig módosítani kellett a karnevál menetrendjét a New Orleans-ban megrendezésre került Super Bowl miatt.

A Mardi Gras centruma hosszú ideig a város francia negyede volt, amely név már önmagában is ellentmondásos, hiszen a negyed elsősorban a spanyol építészet jegyeit viseli magán. A karnevál azonban kinőtte a jellemzően szűk utcácskájú negyedet, amely ettől függetlenül óriási népszerűségnek örvend a turisták körében és az itteni hotelekben szinte lehetetlen szállást foglalni a Mardi Gras időszakában, főképp a karnevál vége felé. Idén húshagyókedd elég későn lesz, ugyanis az ünnep március 3-ra esik, amely a Mardi Gras szempontjából kifejezetten szerencsés – noha New Orleans klímája meglehetősen enyhe, a március eleji langyos idő még könnyebben előcsalogatja nem csak a látogatókat, de felvonulók fedetlen felsőtesteit is. Ugyanis a Mardi Gras egyesek szemében egyet jelent a mértéktelen italozással és az erkölcsi (olykor szexuális) szabadossággal, ezzel elveszítette francia eleganciáját és báját. Sokak számára az önkifejezés olykor polgárpukkasztássá fajul, azonban mindig akad egy-két eredeti jelmez vagy kocsi.

mardi-gras-boobs-and-beads.jpg

 

2245789034_e86e6601d5.jpg

 

year-stop-seeing-new-mardi-gras-ecard-someecards.jpg

A 2014-es év egyik karneváli újdonsága az AirPnP applikáció, amely a karneváli forgatagban segít megtalálni a legközelebb eső toalettet (a „PnP” minden bizonnyal a „pee” és a „poo” szavakra utal). Na persze nem a mocskos nyilvános WC-ket kínálja fel nekünk az alkalmazás, hanem a helyiek által szép rendben tartott otthoni mosdókat. Az app pofonegyszerű elven működik: aki szeretne egy kis bevételt a karnevál ideje alatt az lő néhány fotót és várja, hogy jelentkezzenek az üríteni vágyók és a kuncsaftok a mosdó használata után értékelhetik is az élményt. Az, hogy az applikáción keresztüli fizetés pontosan hogyan működik, sajnos nem derül ki a cikkekből és én Google Play-ben nem tudom letölteni Magyarországról az alkalmazást, de az AirPnP weboldalán is akad érdekesség: kiderül például, hogy nem csak magánlakások szálltak be a bizniszbe, találunk hoteleket és templomokat is a térképen. Az egyes helyek leírásából pedig kiderül az is, hogy vannak akik nem pénzt, hanem csak egy pár doboz sört kérnek a rendhagyó szolgáltatásért cserébe.

A képek forrása: komonews.com, tapandaola.blogspot.hu, flickr.comtheblogmocracy.comsomeecards.com

Szólj hozzá!

Címkék: karnevál New Orleans Dél Mardi Gras

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikasmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr225833018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása