HTML

Amerikás magyar

USA kultúra, politika, művészet, történelem - itthonról. amerikasmagyar [kukac] gmail [pont] com

Címkék

9/11 (1) Al Franken (1) Apple (1) archívum (1) bacon (1) Bandholtz (1) Barack Obama (2) Bell (1) bicikli (1) Bill Clinton (2) Bloomberg (1) bor (1) Boston (4) Boston Public Library (1) brown (1) Capote (1) Castro (1) Citi Bike (1) Clinton (2) Clinton Foundation (1) Colleen Bell (1) columbia (1) coming out (1) cornell (1) Csou En-Laj (1) dartmouth (1) Dél (2) demokraták (1) Demokrata Pár (1) Deresiewicz (1) diplomácia (2) diplomata (1) drog (1) egyetem (1) egyház (1) Eleanor Roosevelt (1) elnök (1) Elon College (1) Elon Univserity (1) Erős rengés (1) Everett Dirksen (1) felsőoktatás (2) Fidel Castro (1) Flannery OConnor (1) Franzen (2) Freedom (1) Grammy (1) harvard (1) Henry Kissinger (1) Hillary Clinton (5) hipszter (1) homoszexualitás (2) House of Cards (1) hóvihar (1) hús (1) időkapszula (1) ikertornyok (1) ivy league (1) Javítások (1) Jeb Bush (1) JFK (1) Jimmy Carter (1) Jonathan Capehart (1) Jonathan Franzen (4) jó film (1) karnevál (1) katolikus (1) Kennedy (1) Kentucky (1) Kevin Spacey (1) Kína (2) Kindred (1) Kissinger (2) könyv (1) Könyv (1) könyvhét (1) konzervatívok (1) Kounalakis (2) Kuba (1) külügyminiszter (1) Laura Bush (1) London (1) Los Angeles (1) Magyarics Tamás (2) Mardi Gras (1) Massachusetts (1) McCain (1) melegek (3) melegházasság (2) mém (1) Michelle Obama (1) nagykövet (2) nagykövetség (2) Newsweek (1) New Orleans (1) New York (2) Nyugat-Virginia (1) Obama (3) OConnor (1) Octavia Butler (1) Oprah (1) penn (1) pénzügy (1) Philip Roth (1) Politico (1) princeton (1) rabszolgaság (1) rakétaválság (1) republikánusok (1) Republikánus Párt (1) Roosevelt (1) Spotlight (1) Strong Motion (1) Szabadság (1) Szabadság tér (1) szobor (1) The Boston Globe (1) The Corrections (1) The Discomfort Zone (1) The Kraus Project (1) The New Republic (1) The New York Times (2) The Twenty-Seventh City (1) Tim Cook (1) tömegközlekedés (1) törvényalkotás (1) Truman Capote (1) Új-Mexikó (1) újságírás (1) ukrajna (1) Ukrajna (1) ukrán diaszpóra (1) utazás (1) választások (1) vallás (1) Vocativ (1) Wall Street (1) Wall Street Journal (1) World Trade Center (1) wtc (1) X/Zen (1) yale (1) Címkefelhő

Egy amerikai szobra a politika kezében - a Bandholtz legenda

2014.05.10. 21:35 amerikás.magyar.

Budapest belvárosában járva sok híres-neves emlékmű mellett egy kevéssé ismert amerikai szobrával is találkozhatunk: a Szabadság tér előkelő helyéről szemléli Harry Hill Bandholtz tábornok szobra a környéken sétáló turistákat és kellemes időben a parkban ebédelőket (plusz mostanság a német megszállási emlékmű kapcsán tiltakozókat is). Az első világháborúban tábornoki rangban szolgáló Bandholtz köré halála után valóságos legenda fonódott, részben ennek is köszönhette az 1936-ban felállított szobrot, amelyet az éppen aktuális politikai erők előszeretettel használtak a 20. század folyamán arra, hogy kimutassák, éppen hogyan is viszonyulnak az Egyesült Államokhoz. Tényleg lovaglópálcával kergette el a románokat az amerikai tábornok? Egy városi legenda nyomában. 

bandielolrol.jpg

Bandholtz tábornok szoba a budapesti Szabadság téren

1919-ben, a tanácsköztársaság bukása után román csapatok szállták meg Budapestet. A románok szakértői bizottságot küldtek, hogy megvizsgálják, vannak-e a Nemzeti Múzeumban olyan kincsek, amelyek esetleg a harcok során valahogyan Romániából kerültek Budapestre, azonban ilyet nem találtak. Hogy ne kelljen üres kézzel távozniuk, a románok ezek után maguknak követelték a Nemzeti Múzeum valamennyi erdélyi származású tárgyát, hiszen ekkor már Erdély Romániához tartozott, de ezen követelésüket elutasította az antant hatalmak tanácsa. A románok ezen a ponton önjáróvá váltak és megpróbálták maguk elszállítani a kincseket a múzeumból, amikor is megjelent egy dalia vitéz, Harry Hill Bandholtz a múzeumi lépcső tetején és lovaglópálcával (sőt, egyes források szerint lovaglóostorral) kergette el a bitang románokat - legalábbis a legenda szerint. A történelmi tények (sajnos) ennyire nem filmszerűek, ugyanis a források szerint Bandholtz tábornok az ajtók lepecsételésével akadályozta meg a tárgyak elszállítását, az mindenesetre biztos, hogy közreműködése által megmenekültek a felbecsülhetetlen értékű kincsek.

A lovaglóostoros elkergetés minden bizonnyal városi legenda, hiszen Bandholtz hátramaradt naplója részletesen beszámol arról a bizonyos 1919-es estéről. A tábornok írása szerint papírcsíkkal ragasztotta le a Nemzeti Múzeum főbejáratát, melyen az állt, hogy az ajtót a Szövetségközi Tábornoki Bizottság zárta le. Ezt aláírása mellett egy pecséttel is nyomatékosította, és mivel nem volt más kéznél, az amerikai levélcenzúra pecsétjét volt kénytelen a papírcsíkra nyomni. Ostorról, pálcáról szó sincs tehát. A tábornok a világháború után néhány évvel, 1925-ben hunyt el Amerikában, a halála kapcsán megjelent magyar cikkekben pedig feltűnik a történet lovaglópálcás eleme - ebből is gondolhatjuk, hogy időközben a szóbeszéd szőtte az eseményekhez az akciófilmbe illő szálat. 


A két világháború között egy magyar származású amerikai őrnagy, Eugene Boross gyűjtést indított az Egyesült Államokban a szobor megvalósításához és 1936-ban, kisebb diplomáciai huzavona után le is leplezték a szobrot a Szabadság téren. Bandholtz tábornok szobra összekulcsolt kezeiben lovaglópálcát tart ugyan, de mivel kezeit háta mögött, összekulcsolva tartja, így a források szerint a korabeli amerikai diplomácia úgy gondolta, hogy a szobor nem sértő a románokra nézve (akik mellesleg amint megtudták, hogy tervben van a felállítása, rögtön több fórumon is tiltakoztak ellene). A Ligeti Miklós alkotta szobor azonban csak kevesebb mint másfél évtizedig állt a város központi terén, ugyanis a 40-es évek végére az USA a legnagyobb ideológiai ellenséggé vált, így 1949-ben a szobrot, majd néhány évvel később a talapzatot is raktárba helyezték. 1984-ben Nicolas N. Salgo amerikai nagykövet kérésére az állam tartós letétként a nagykövetségnek adta a szobrot, majd 1989-ben, Bush elnök látogatása alkalmából visszakerült korábbi helyére, az Amerikai Nagykövetség közelébe a Szabadság térre. 

bandholtz hasto.jpg
A szobor hátulról - Bandholtz kezében a lovaglópálca

A szobor "életének" mérföldkövei egybeesnek a 20. század izgalmas és fontos történelmi eseményeivel: a szobrot sokszor kifejezetten politikai célokra használták. Leleplezésekor, 1936-ban, a Horthy-korszak virágzásakor éppen nem szerettük olyan nagyon a románokat, így a szoborral, amely sokakat a románokat szó szerint elkergető tábornok anekdotájára emlékeztette, nem is annyira burkoltan jelezte az ország éppen aktuális viszonyulását szomszédaink felé. Ráadásul egyes források rámutatnak arra, hogy 1936-ban a Szabadság tér az "irredenta szobrok tere" volt, így a helyválasztás már maga politikai üzenet volt. Közvetlenül a második világháború után Bandholtz tábornok szobra volt az egyik első, amelyet retusáltattak, ezzel is gesztust téve az USA felé, hiszen a kisgazdák külpolitikája akkor igyekezett Amerika felé fordulni. Hamar fordult azonban a kocka: néhány év alatt a hazai politikai vezetés szemében a kapitalista Egyesült Államok a propaganda egyik első számú célpontjává vált és 1949-ben eltávolíttatták a szobrot - Bandholtz tábornok tettének megítélése ekkor már senkit sem érdekelt, nem számított. 40 évvel később sem Bandholtz hősies cselekedete miatt került vissza a szobor eredeti helyére, hiszen akkor George Bush elnök látogatása szolgáltatta az apropót az újraállításhoz, ezzel is jelezve a szocializmus alól frissen felszabadult Magyarország nyitását a nyugati világ felé. A Bandholtz szobrot tehát inkább a politika játékszerévé vált a 20. század során, nem pedig a bátor cselekvés fontosságára volt hivatott felhívni a figyelmet. 

20046.jpg


Ha végignézzük az amerikaiakat ábrázoló budapesti szobrokat, láthatjuk, hogy jelentős elnöknek (Washington) és kevéssé ismert amerikainak (Bandholtz) is állítottak szobrot a 20. században Budapesten. Néhány éve pedig egy vitatott munkásságú elnök (Reagan) is kapott szobrot a belvárosban, sőt, nemrég felmerült egy még élő és még vitatottabb munkásságú ex-elnököt (idősebb Bush) ábrázoló mű terve is. Általánosságban elmondható, hogy a magyar politika szereti éppen aktuális érdekei, céljai szerint használni az (amerikaikat ábrázoló) szobrokat, lásd Bandholtz tábornok estét a 20. századdal. Az elmúlt években felállított és tervezett elnökszobrok is erős politikai üzeneteket hordoznak, láthatjuk tehát, hogy a különböző szobrok, emlékhelyek az emlékezésre való buzdítás mellett olykor politikai üzenetekként is kiválóan megállják helyüket. 

bandholtz_oldal.jpg

A képek forrása: guideathand.com,  owl.hu

3 komment

Címkék: szobor Szabadság tér Bandholtz

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikasmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr846148241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.12. 09:10:22

Amennyiben abból az aspektusból szemlélem a tábornok tevékenységét, hogy katonai esküjéhez, erkölcsi érzékének megfelelően cselekedett, akkor nem feltétlenül jár neki a szobor. Az, hogy mi magyarok hálásak vagyunk neki, hogy nemzeti kincseinket megőrizte a totális román fosztogatás idején és ezt a hálát egy szobor képében jelenítettük meg, ez teljesen érthető.
Olyan katonai vezető képét jelenítette meg, aki mindenképpen elismerést érdemel, és példaként kell álljon utódai előtt is.
Bandholtz szobra nem politikai üzenet. Bandholtz szobra a becsület szobra.
Az, hogy a politika mire használta, teljesen más kérdés.

borzimorzi 2014.05.12. 15:22:24

@...elmúlik...: Ez pontosan így van.
Üdv:
b

AttilavH · http://wienertagebuch1.blogspot.co.at/ 2016.12.10. 22:23:05

A szoborról írt cikkemben egyértelműen szerepel, hogy a lovaglópálcás történet csupán legenda. Az itt szereplő hivatkozás így félrevezető.
süti beállítások módosítása