HTML

Amerikás magyar

USA kultúra, politika, művészet, történelem - itthonról. amerikasmagyar [kukac] gmail [pont] com

Címkék

9/11 (1) Al Franken (1) Apple (1) archívum (1) bacon (1) Bandholtz (1) Barack Obama (2) Bell (1) bicikli (1) Bill Clinton (2) Bloomberg (1) bor (1) Boston (4) Boston Public Library (1) brown (1) Capote (1) Castro (1) Citi Bike (1) Clinton (2) Clinton Foundation (1) Colleen Bell (1) columbia (1) coming out (1) cornell (1) Csou En-Laj (1) dartmouth (1) Dél (2) demokraták (1) Demokrata Pár (1) Deresiewicz (1) diplomácia (2) diplomata (1) drog (1) egyetem (1) egyház (1) Eleanor Roosevelt (1) elnök (1) Elon College (1) Elon Univserity (1) Erős rengés (1) Everett Dirksen (1) felsőoktatás (2) Fidel Castro (1) Flannery OConnor (1) Franzen (2) Freedom (1) Grammy (1) harvard (1) Henry Kissinger (1) Hillary Clinton (5) hipszter (1) homoszexualitás (2) House of Cards (1) hóvihar (1) hús (1) időkapszula (1) ikertornyok (1) ivy league (1) Javítások (1) Jeb Bush (1) JFK (1) Jimmy Carter (1) Jonathan Capehart (1) Jonathan Franzen (4) jó film (1) karnevál (1) katolikus (1) Kennedy (1) Kentucky (1) Kevin Spacey (1) Kína (2) Kindred (1) Kissinger (2) Könyv (1) könyv (1) könyvhét (1) konzervatívok (1) Kounalakis (2) Kuba (1) külügyminiszter (1) Laura Bush (1) London (1) Los Angeles (1) Magyarics Tamás (2) Mardi Gras (1) Massachusetts (1) McCain (1) melegek (3) melegházasság (2) mém (1) Michelle Obama (1) nagykövet (2) nagykövetség (2) Newsweek (1) New Orleans (1) New York (2) Nyugat-Virginia (1) Obama (3) OConnor (1) Octavia Butler (1) Oprah (1) penn (1) pénzügy (1) Philip Roth (1) Politico (1) princeton (1) rabszolgaság (1) rakétaválság (1) republikánusok (1) Republikánus Párt (1) Roosevelt (1) Spotlight (1) Strong Motion (1) Szabadság (1) Szabadság tér (1) szobor (1) The Boston Globe (1) The Corrections (1) The Discomfort Zone (1) The Kraus Project (1) The New Republic (1) The New York Times (2) The Twenty-Seventh City (1) Tim Cook (1) tömegközlekedés (1) törvényalkotás (1) Truman Capote (1) Új-Mexikó (1) újságírás (1) ukrajna (1) Ukrajna (1) ukrán diaszpóra (1) utazás (1) választások (1) vallás (1) Vocativ (1) Wall Street (1) Wall Street Journal (1) World Trade Center (1) wtc (1) X/Zen (1) yale (1) Címkefelhő

A Spotlight után is nagy szükség van az oknyomozó újságírásra

2016.02.10. 01:17 amerikás.magyar.

Viszonylag ritka a megtörtént eseményeket bemutató játékfilmek esetén az, ha a filmben bemutatott valós karakterek nem hőbörögnek a vászonon látott történet miatt. A Spotlight - Egy nyomozás részletei című mozi esetében azonban pontosan ez a helyzet: a The Boston Globe oknyomozó-tényfeltáró újságírói csapatának, a Spotlight-nak egykori vezetője maximálisan meg van elégedve a filmmel. Walter Robinson reméli, hogy a tavaly bemutatott film felhívja a közvélemény figyelmét az oknyomozó újságírás fontosságára, hiszen a műfaj a digitalizált, azonnali hírfeldolgozásra fókuszáló média világából kihalni látszik. 

walter-robinson-2-9-16.jpg

Változatlanul nagy sikerrel játsszák az amerikai mozik a tavaly november bemutatott Spotlight - Egy nyomozás részletei című, megtörtént események alapján készült filmet. A mozi azt mutatja be, hogy a The Boston Globe nyomozócsapata, a Spotlight, hogyan göngyölítette fel a 2000-es évek elején a gyerekeket molesztáló katolikus papok ügyét Bostonban.

Walter Robinson veterán újságíró és szerkesztő élete közel felét a Globe-nak dolgozva töltötte. Egyik legnagyobb sikereként könyvelhető el az a cikksorozat, amelyben a lap azt mutatta be, hogy hogyan próbálta eltussolni a katolikus egyház a gyerekeket molesztáló papok ügyeit hosszú évtizedeken keresztül. Robinson február 9-én, a Harvardon tartott beszélgetésen kifejtette, hogy szomorú és pesszimista az oknyomozó újságírás jövőjével kapcsolatban, mivel a lapok egyre kevesebb forrást tudnak ilyen ügyekre allokálni, pedig az olvasók imádják az oknyomozó tartalmat. Megdöbbentő példaként hozta fel azt a közelmúltban megtörtént esetet, amikor az általa az ország legjobb lapjaként számontartott Time szerkesztői úgy döntöttek, hogy nem fognak mélyrehatóan foglalkozni a Michigan államban lévő Flint város ügyével, holott óriási balhé kerekedett abból, hogy a főleg színesbőrűek és a társadalom alsóbb rétegeihez tartozók által lakott városban hónapok óta szennyezett víz folyik a csapokból.

A szakma szempontjából bizakodásra adhat okot, hogy a nagyobb napilapok közül még sokan tudják, hogy mennyire fontos ez a műfaj, viszont sok szerkesztő inkább a kiadóra hallgat a tartalmat illetően is és a lapok a minőség helyett inkább a mennyiségre és a gyorsaságra fókuszálnak. Ettől függetlenül tapasztalt rókaként Robinson úgy véli, hogy az újságíróknak és médiumoknak igenis az a feladatuk, hogy riportjaik révén felelősségre vonjanak bizonyos intézményeket vagy közszereplőket. Robinson egyébként nem szereti az oknyomozó újságírás kifejezést (investigative reporting), leginkább csak a jó cikk/rossz felosztásban hisz. 

spotlight1400-740x493.jpg

A filmben a Robinsont játszó Michael Keaton és Robinson maga

A film hitelességével kapcsolatban Robinson megjegyezte, hogy az egykori csapat mindegyik tagja egyetért abban, hogy a film pontosan ábrázolja azt, hogy mit tettek és hogyan. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a forgatókönyvírók persze kénytelenek voltak kicsit felturbózni bizonyos részeket - például a golfozós jelenet valójában telefonon zajlott és több valós személyt is összevontak 1-1 karakterré az írók. Robinson fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy mivel alacsony költségvetésű filmről van szó, így a színészek, köztük Mark Ruffalo és Michael Keaton is jelképes összegért vállalták a szereplést, annyira tetszett nekik a sztori. Ritkaság számba megy, hogy 2016-ban szex és véres erőszak nélkül is sikeressé válhat egy film a kritikusok és a nézők körében egyaránt - tette hozzá a veterán újságíró, aki egyébként maga is katolikus és a botrány kirobbanása után számára is világossá vált, hogy a saját környezetében is számtalan gyerek volt, akit az általa is ismert katolikus papok molesztáltak. 

spotlight-1.png

Az eredeti cikksorozat elérhető a Globe oldalán

A képek forrása: shorensteincenter.org és northeastern.edu

2 komment

Címkék: újságírás katolikus jó film Boston Spotlight The Boston Globe

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikasmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr478377882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása