HTML

Amerikás magyar

USA kultúra, politika, művészet, történelem - itthonról. amerikasmagyar [kukac] gmail [pont] com

Címkék

9/11 (1) Al Franken (1) Apple (1) archívum (1) bacon (1) Bandholtz (1) Barack Obama (2) Bell (1) bicikli (1) Bill Clinton (2) Bloomberg (1) bor (1) Boston (4) Boston Public Library (1) brown (1) Capote (1) Castro (1) Citi Bike (1) Clinton (2) Clinton Foundation (1) Colleen Bell (1) columbia (1) coming out (1) cornell (1) Csou En-Laj (1) dartmouth (1) Dél (2) demokraták (1) Demokrata Pár (1) Deresiewicz (1) diplomácia (2) diplomata (1) drog (1) egyetem (1) egyház (1) Eleanor Roosevelt (1) elnök (1) Elon College (1) Elon Univserity (1) Erős rengés (1) Everett Dirksen (1) felsőoktatás (2) Fidel Castro (1) Flannery OConnor (1) Franzen (2) Freedom (1) Grammy (1) harvard (1) Henry Kissinger (1) Hillary Clinton (5) hipszter (1) homoszexualitás (2) House of Cards (1) hóvihar (1) hús (1) időkapszula (1) ikertornyok (1) ivy league (1) Javítások (1) Jeb Bush (1) JFK (1) Jimmy Carter (1) Jonathan Capehart (1) Jonathan Franzen (4) jó film (1) karnevál (1) katolikus (1) Kennedy (1) Kentucky (1) Kevin Spacey (1) Kína (2) Kindred (1) Kissinger (2) Könyv (1) könyv (1) könyvhét (1) konzervatívok (1) Kounalakis (2) Kuba (1) külügyminiszter (1) Laura Bush (1) London (1) Los Angeles (1) Magyarics Tamás (2) Mardi Gras (1) Massachusetts (1) McCain (1) melegek (3) melegházasság (2) mém (1) Michelle Obama (1) nagykövet (2) nagykövetség (2) Newsweek (1) New Orleans (1) New York (2) Nyugat-Virginia (1) Obama (3) OConnor (1) Octavia Butler (1) Oprah (1) penn (1) pénzügy (1) Philip Roth (1) Politico (1) princeton (1) rabszolgaság (1) rakétaválság (1) republikánusok (1) Republikánus Párt (1) Roosevelt (1) Spotlight (1) Strong Motion (1) Szabadság (1) Szabadság tér (1) szobor (1) The Boston Globe (1) The Corrections (1) The Discomfort Zone (1) The Kraus Project (1) The New Republic (1) The New York Times (2) The Twenty-Seventh City (1) Tim Cook (1) tömegközlekedés (1) törvényalkotás (1) Truman Capote (1) Új-Mexikó (1) újságírás (1) Ukrajna (1) ukrajna (1) ukrán diaszpóra (1) utazás (1) választások (1) vallás (1) Vocativ (1) Wall Street (1) Wall Street Journal (1) World Trade Center (1) wtc (1) X/Zen (1) yale (1) Címkefelhő

Ez a közös a melegházasságban és a rendőri atrocitásokban

2015.09.23. 00:38 amerikás.magyar.

Az idei nyáron a szokásosnál is nagyobb médiafigyelmet kapott az Egyesült Államok a nemzetközi sajtóban - a melegházasság legalizálása mellett a színesbőrűekkel kapcsolatos rendőrségi atrocitások is rendre fókuszba kerültek az európai TV csatornák műsoraiban is. Az egynemű párok házasságát minden államban legálissá tevő törvény, továbbá a színesbőrűek hátrányos helyzetével kapcsolatos társadalmi megmozdulás ("Black Lives Matter") által generált hírek a helyi sajtóban a mai napig fontos hírértékkel bírnak és közös bennük, hogy olyan emberekről szólnak, akiknek kevés esélyük van beteljesíteni az amerikai álmot - mondta el szeptember 22-i harvardi nyilvános előadásában Jonathan Capehart, a The Washington Post szerzője és az MSNBC hírcsatorna műsorvezetője. 

jonatan_capehart.jpg

 

Jonathan Capehart a tőle megszokott makulátlan eleganciával, profi előadással és válaszokkal érkezett a Harvard Kennedy Schoolban rendezett beszélgetésre, amelynek témája a közelmúltban nagy vihart kavart, a társadalmat több irányból is megmozgató események voltak. "Melegként és feketeként egyértelmű, hogy felkavaróak voltak az elmúlt hónapok, évek eseményei számomra" - mondta el a The Washington Post szerkesztőbizottságának tagja, aki gyorsan hozzátette, hogy örül azoknak a társadalmi változásoknak, amelyeket az elmúlt időszakban tapasztalt az Egyesült Államokban. Az egyik ilyen változás a melegekkel kapcsolatos hozzáállás - míg a 2000-es évek elején a társadalom többsége ellenezte az egynemű párok házasságát, addig 2015-re ez az arány megfordult és az amerikaiak kb. 55 százaléka pártolta az intézmény bevezetését már a döntés meghozatala előtt is. Capehart szerint ennek oka és egyszerre velejárója lehet az is, hogy egyre több LMBTQ ember fedi fel valódi identitását családja, barátai és munkatársai előtt, amely további pozitív változásokat eredményezhet a melegek életével kapcsolatban. Mint felidézte, van még hova fejlődni, hisz' noha mostmár mindenhol házasodhatnak a melegek, még mindig van több mint 20 olyan állam, ahol a homoszexualitás miatt kirúghatják az illetőt állásából vagy elvesztheti munkáját. Nem szabad tehát hátradőlni, még ha sokan úgy is gondolják, hogy teljeskörű a győzelem - tette hozzá Capehart. 

A másik front az elmúlt 2 évben a színesbőrűek ellen elkövetett rendőri atrocitásokkal kapcsán kialakult társadalmi változásokat takarja. Mint ismert, 2013 nyara óta számos esetben öltek színebőrű személyeket fehér rendőrök hivatalos intézkedés során. Ezek az esetek óriási visszhangot váltottak ki a médiában és a közösségi médiában egyaránt - elég csak arra gondolni, hogy például az Eric Garner esetét bemutató videót hány millióan nézték meg a YouTube-on. Capehart szerint a közösségi média nélkül nem alakult volna ki ilyen intenzív diskurzus a visszaélésekkel kapcsolatban és valószínűleg a "Black Lives Matter" mozgalom is hamarabb elhalt volna már az intenzív Facebook és Twitter bejegyzések nélkül. 

blm_boston.jpg

 

Black Lives Matter graffiti Boston egy utcáján

Jonathan Capehart egyébként kritikus hangot ütött meg a "Black Lives Matter" mozgalommal kapcsolatban - úgy látja, hogy a képviselők csak a biztonságos utakat járják be, azaz csak a Demokraták felé nyitnak, a Republikánus párt képviselőivel eddig nem ültek le megvitatni a színesbőrűek helyzetét, illetve a mozgalom jövőjét. Ennek ellenére fontosnak tartja a mozgalmat, hiszen az sokak számára ismét elérhetővé teheti az amerikai álom giccses és megfoghatatlan ötletét. 

Az újságíró szerint egyébként a közösségi média nagyszerű találmány, amely demokratikussá tette az információáramlást és annak ellenére kedveli a különböző platformokat, hogy saját Facebook oldalán egy ideig kénytelen volt letiltani a kommenteket, olyan sok rosszindulatú személyes megjegyzést kapott, főképp melegsége miatt. Capehart egyébként számos vezető amerikai médiumnál dolgozott magas pozíciókban, mielőtt a The Washington Posthoz került. Saját bevallása szerint odavan a lap szerkesztőbizottságáért, amelynek maga is tagja, főleg azért, mert az általa is fontosnak tartott ügyeket nem neki kell a felszínre hoznia, hiszen a szerkesztőség többi tagjának értékrendje egybeesik az övével, amelyért meleg színesbőrűként nagyon hálás. 

A képek forrása: facebook, saját felvétel. 

3 komment

Címkék: Jonathan Capehart

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikasmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr387810418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2015.09.24. 09:18:09

Melegek hátrányos helyzete? Sok elit helyen már az a hátrány, ha nem vagy az. (művészek, filmesek, divatszakma)
De volt eset kirúgott egyetemi kutatóval, aki heteroként nem felelt meg a full homo kollégáknak..

amerikás.magyar. 2015.09.24. 17:14:09

@Mérnork: "Sok elit helyen" - mondasz egyetlen egy konkrét helyen, amelyről biztosan tudod, hogy így van?
"Volt eset kirúgott egyetemi kutatóval" - pontosan hol és mikor? Ki volt ő?
Köszi és üdv,
AM

becsoccsent 2015.09.24. 18:09:41

@Mérnork: igen, mert a homok azok ugye olyanok, hogy mindenkit terrorizalnak, hiszen ok ilyen agresszivek, ugye :p
süti beállítások módosítása